Home Up Zadaj pytanie Rozkład witryny

Fresco

 

 

 

Fresco N
Atrakcyjny produkt i wysoki plon
odmiana bardzo wczesna jadalna

Jakość konsumpcyjna

Smak

dobry (7,0)

Typ kulinarny

B, ogólnoużytkowy

Zawartość skrobi

13,9 %

W użytku domowym nadaje się na frytki. W przetwórstwie może być wykorzystana na produkty konserwowe, produkty suszone, mrożonki, chipsy. Przydatna do konfekcjonowania.

Charakterystyka morfologiczne

Barwa miąższu

jasnożółty

Kształt

okrągłoowalny

Regularność kształtu

dobra

Kwiaty białe
Kiełki świetlne czerwonofioletowe

Głębokość oczek

płytkie

Wielkość bulw

duże

Plon

bardzo wysoki

Cechy odpornościowe

Wirus Y

średnio odporna 

Wirus liściozwoju

średnio odporna

Zaraza ziemniaka - liście

podatna

Zaraza ziemniaka - bulwy

podatna

Uszkodzenia mechaniczne

odporna

Trwałość przechowalnicza

dobra

Wymagania agrotechniczne

1.         Glebowe - średnie; toleruje uprawę na glebach lżejszych; na glebach mocniejszych reaguje zwyżką plonowania.

2.         Wodne - średnie; krótkie, okresowe niedobory wody nie mają dużego wpływu na poziom plonowania.

3.         Nawozowe - średnie, uprawa na wczesny zbiór wymaga 55 60 kg N/ 1 ha;uprawa do zbioru w pełnej dojrzałości wymaga nawożenia na poziomie 100 110 kg N/ 1ha.

4.         Temperatura przechowywania - dla sadzeniaków powinna wynosić 2°- 4°C, a dla ziemniaków jadalnych 4° - 6°C.

Zalety:
     Odmiana o bardzo wysokim potencjale plonowania, zarówno przy przy uprawie na wczesny zbiór, jak i zbiorze w pełnej dojrzałości. Posiada dobre właściwości jadalne.

Odmiana przydatna do uprawy na wczesny zbiór

 

 

Prosimy wysyłać pocztę na adres agrosad@wp.pl.
Ostatnia modyfikacja: 11-11-2002